Istoria fascinantă a pantofilor - Veronesse

Istoria fascinantă a pantofilor

Viața fără pantofi ar fi o viață plictisitoare și lipsită de esență și culoare. Încălțămintea reprezintă baza fiecărei ținute, care nu are doar rolul de a proteja picioarele, ci și de a reda o armonie transpusă perfect cu silueta noastră.

Încălțămintea primitivă, populară în timpul preistoriei, a fost schimbată de sandalele care au crescut în popularitate în timpul antichității din cauza formării claselor sociale. În timpul Evului Mediu, caracterizat prin smerenie și feudalism, s-au format primele structuri de încălțăminte, iar călcâiul a fost descoperit și utilizat pe scară largă. În timpul erei moderne, mai exact în timpul Renașterii și Barocului, puteau fi observate indicii de încălțăminte modernă. Totodată, pantofii pentru bărbați și femei erau foarte asemănători. Modelele pantofilor au variat în funcție de clasele sociale. În Evul Mediu, când feudalismul era prezent, societatea era împărțită în care care decideau nu numai diferite slujbe și responsabilități, ci și haine și încălțăminte diferită. Țăranii și orășenii purtau cizme grele și întunecate din piele cu toc. Între timp, nobilimea purta încălțăminte mai elegantă, care avea adesea un toc de lemn, amprente ornamentale și elemente decorative. Fiecare pantof era făcut după cerințele clientului, drept dovadă că pantofii erau unici și diferiți. De-a lungul istoriei, moda a început să capete nuanțe noi și oportunitățile la tehnologie au făcut procesul de încălțăminte să fie mai ușor și mai accesibil. 

blank

Încălțăminte antică și timpurie

Greu de imaginat sau nu, accesoriile care au rolul de a acoperi picioarele au o istorie în spate de 40.000 de ani. Este dificil de preconizat un timp înainte de invenția pantofilor. Totuși, ceea ce a început ca afacere practică a devenit o industrie variată, în plină expansiune, la fel de preocupată de artă și de funcționalitate. În pofida faptului că toți pantofii au caracteristici de bază, colorarea, materialele și desenele lor s-au transformat drastic de-a lungul a mii de ani în istoria fascinantă a încălțămintei.
Din probele arheologice paleoarheologice, experții presupun că pantofii au fost inventați în jurul paleoliticului mediu în urmă cu aproximativ 40.000 de ani. Cu toate acestea, abia în perioada paleoliticului superior încălțămintea a fost purtată în mod constant de către populații. Cele mai vechi prototipuri de pantofi erau moi, făcute din piele învelită și semănau fie cu sandale, fie cu mocasini. 
1991 este o dată importantă în istoria încălțămintei, deoarece este anul în care arheologii au găsit la granița Austriei și Italiei, un om mumificat natural numit Oetzi din Epoca de Piatră, care a murit cu aproximativ 3300 de ani înaintea erei noastre. Acesta purta pantofi din piele de căprioară cu talpă din piele de urs umplută cu fân. Astfel, tehnica de producere a încălțămintei a fost să fie cu cât mai puține cusături pentru ca picioarele să fie mai calde. 

Antichitatea clasică datează din perioadele culturii grecești și romane, când stadiul incipient al producției de încălțăminte a început să prospere. Fragmente de dezvoltare și evoluție au rămas în picturi și desene. Primul și unul dintre cele mai populare modele de pantofi greci și romani au fost sandalele. Spre deosebire de egipteni, aceste sandale erau lungi, mergeau la jumătatea genunchilor și aveau multe șireturi. În ambele țări, încălțămintea nu a fost împărțită între bărbați și femei. 

Primele sandale au apărut în Egiptul Antic. Acestea au fost realizate din frunze de palmier, fibre de papirus și piele brută. De asemenea, merită menționată și China. Tendințele Chinei sunt greu de înțeles de multe țări occidentale. Timp de multe decenii, un canon de frumusețe în China au fost picioarele de lotus aurii, care au crescut în cea mai mare parte în popularitate în secolele X-XI. Picioarele de lotus auriu se referă la ruperea și îndoirea degetelor de la picioare, astfel încât picioarele să se încadreze corect în pantofii speciali. Picioarele mici erau considerate adevărata frumusețe în lumea orientală. 

blank

Sandale, încălțăminte antică

Sandalele sunt o formă simplă de acoperire a picioarelor construită dintr-o talpă ținută la picior cu curele. Acestea pot fi din piele, plastic, paie, frânghie, metal sau anvelope vechi. Potrivite bine pentru climă caldă, uscată, și regiuni stâncoase, sandalele au fost create și pentru a proteja piciorul de insecte veninoase, pietre sau nisip fierbinte. În același timp, ajutând la menținerea piciorului aerisit și răcoros. 

Evenimente istorice despre sandale

  • În urmă cu 8.000 și 10.000 de ani, indienii Anasazi din sud-vestul american purtau sandale împletite, țesute, flexibile, fixate pe picior cu o curea în V.
  • Japonezii au creat geta, o sandală cu talpă din lemn purtată cu șosete numite tabi. De peste 2.000 de ani, geta a fost o sabotă de tip sabot sau platformă, asemănătoare unui flip-flop care menține piciorul ridicat de umezeală și noroi.
  • În India, sandalele simple deschise din lemn ținute cu un buton între degetul mare și al doilea deget de la picioare numit paduka au menținut piciorul ușor ridicat de la sol de peste 5.000 de ani.
  • Sandalele sunt descrise pe relieful mormântului din Egiptul Antic. Sandalele frumoase erau un simbol de statut purtat de elită în aer liber. Chiar și faraonul nu purta sandale în interior. 
  • Spre deosebire de majoritatea pantofilor europeni, dovezile arheologice arată că egiptenii antici au fabricat pantofi pentru piciorul drept și stâng. 
  • Alexandru cel Mare a unificat Grecia în secolul al IV-lea î.Hr., deschizând o epocă fără precedent a bogăției și a timpului liber sporit, alături de dezvoltarea științei, a artelor și a sportului. Acest lucru a dus la crearea multor sandale și au fost stabilite reguli cu privire la care sandală a fost purtată pentru statut sau anumite tipuri de ocazii. 
  • Roma, la fel ca Grecia, a restricționat utilizarea sandalei. Cuvântul sandală provine din cuvântul latin ‘’sandalium’’. Sandalele în stil roman sau sandalele gladiator au avut mai multe reînvieri în secolul al XX-lea și sunt destul de populare astăzi. 

Când Imperiul Roman Creștin a decretat că degetele de la picioare goale erau imodeste în companie mixtă, sandala a dispărut, cu excepția ordinelor călugărești din claustră, din cultura occidentală timp de peste 1.000 de ani. 

blank

Mocasini
Un mocasin este un pantof simplu realizat adesea dintr-o singură bucată de piele și cusut împreună, ținut închis cu șireturi de piele. Faimos pentru că a fost purtat de popoare indigene și de pionieri americani timpurii, pantoful de tip mocasin de bază a fost purtat de mii de ani în întreaga lume.
Oamenii din neolitic fabricau pantofi simpli precum mocasini care se purtau până în Evul Mediu. 
Mocasinii pot fi din piele simplă sau decorați cu mărgele pentru a crea încălțăminte frumoasă. 

blank

Sabot, Pattens și Sabot
Unii experți consideră că pantofii cu talpă de lemn au fost purtați de romani. Ori de câte ori au apărut, saboții și alte încălțăminte cu talpă din lemn au fost încălțăminte populară purtată de țărani și muncitori în toată Europa încă din Evul Mediu. La fel ca geta japoneză cu talpă de lemn, elevația oferită de o talpă groasă din lemn protejează piciorul de noroi, resturi rutiere, pietre, frig și umezeală.
Klompen sunt saboții din lemn purtați în Olanda și apar astăzi ca suveniruri în Olanda. 
Pattens erau un tip de lemn alunecos cu talpă deasupra pantofului purtat în Evul Mediu și până în epoca victoriană. Talpa din lemn era ținută de picior cu ajutorul unor curele. De obicei purtate în aer liber, ele erau purtate ocazional în interior pentru ștergerea sau mersul pe podele umede sau reci de piatră. Versiunile ulterioare au fost realizate din două inele metalice îmbinate. 
În Evul Mediu târziu, o formă de sabot de platformă numită chopine a devenit populară în rândul elitei, la început pentru a proteja pantofii subțiri ai zilei, apoi ca simboluri de stare care au mărit înălțimea purtătorului. Când prostituatele au început să le poarte ca să fie văzute pe stradă, stilul a căzut din favoare.
Sabot a fost tradițională de lemn francez pantof cu talpa de purtat de muncitori și țărani. Legenda spune că muncitorii furioși și-au folosit saboturile pentru a deteriora mașinile din fabrică, ducând la cuvântul ‘’sabotaj’’. 

Saboții au revenit la modă în anii ‘70. Cu fețe din piele și unele cu tălpi cauciucate sau din plută, acestea sunt încă încălțăminte populară pentru profesioniștii din domeniul sănătății și altele care apreciază stilul ușor de alunecare și degetele de la picioare largi.

blank

Tocuri înalte și pantofi cu cataramă
Grecii antici au introdus un tip de sandală cu platformă purtată de actori în piese. Pantofii cu talpă din plută au arătat importanța personajului în funcție de înălțimea pantofului.

Mai târziu, femeile venețiene din secolul al XV-lea purtau catâri stilt (încălțăminte) sau chopine pentru a-și afișa statutul. Cei mai buni pantofi au fost înfrumusețați cu lucrări de tăiere și pumn, câștigând furia Bisericii.

În secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, la pantofi au fost adăugate catarame metalice, înlocuind șireturile. Cataramele erau fabricate din alamă, argint sau oțel și puteau fi decorate cu bijuterii și pietre prețioase. Cele mai frumoase și mai scumpe tocuri cu cataramă erau purtate de cei mai bogați oameni, creând termenul ‘’cu toc bine’’ pentru a descrie pe cineva care era foarte bogat. Pantofii cu tocuri și catarame elaborate au fost abandonate după Revoluția Franceză. 

Tocul înalt a crescut la diferite înălțimi în timpul anilor 1700, cu tocuri englezești, care erau mici până la medii în înălțime și mai groase decât pe continent. În Franța, purtau tocuri cu o ușoară curbă. Dar italienii purtau tocul înalt, îngust, cu țepi, pe care îl numim tocuri stiletto.

blank

În zilele noastre, există pantofi pentru fiecare ocazie, dispoziție și preferință. Mișcarea de stiluri se concentrează pe confort și funcție la care mulți designeri schimbă interesul de la o chestiune de practicitate la una estetică. Dacă tendințele în materie de încălțăminte continuă în acest mod, ne putem aștepta ca pantofii viitorului să fie și mai în afara acestei lumi. Pantofii din prezent pot fi aleși în funcție de dorința fiecărui oaspete care vrea să ia parte la o vizită virtuală în lumea Veronesse. Tu vii să alegi, noi creăm bijuterii cu tocuri cuceritoare.

Scrieți-ne
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua! Vă putem ajuta cu ceva?